Karafatmalar küçük yapılı,omurgasız böceklerdir.Baş ucunda iki anteni bulunan karafatmaların altı tane bacağı vardır.Karafatmaların erkek olanlarının sırtında kanatları vardır.Fakat kanatlarını uçmak için kullanmazlar.Çok hızlı hareket eden karafatma daha çok gece görünür.Çünkü gündüz uyuyan gece ise yemek aramak için dolaşan böceklerdir.
Karafatma çok hızlı çoğalır.Diğer hamam böceği türlerinin içinde en sık görülen ve en çok tanınan böceklerdendir.Diğer adı oryantal hamam böceğidir.
Yalnız yaşamayı hiç sevmeyen karafatma,kimsenin göremeyeceği yerlerde çoğalır.Parke araları,dolap içleri gibi yerlerde yumurtalarını saklar.
Karafatma pis yerlerden geldikleri için,kolaylıkla hastalık bulaştırır.Genel de lağımlar ve banyo,mutfak delikleri gibi pis sulardan gelirler.Karafatma fazla beslendiği zaman kusar.Eğer açıkta bırakılan gıdalar,yıkanmadan yenen sebze-meyve gibi ürünleri üzerine kusmuş ise gıda zehirlenmesi oluşabilir.
Tüm bu risklerden kurtulmak adına,karafatma görülen alanlar uzman kişiler tarafından ilaçlanmalıdır.
Kişisel yollardan karafatmadan kurtulmak zordur.Bilinçli uzmanlar ve yeni jenarasyon insektisitlerle müdahele edilirse karafatmadan tamamen kurtulmak mümkündür.