Yaşayan çekirgeler türlerine göre, 4-5 cm arasında değişen büyüklüklerde değişmektedir. Bilinen en küçük çekirge türü 2 cm olup şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgelerin boyları 20 cm kadar olup, özellikle göçmen çekirge türlerinin diğerlerine göre 5 – 10 cm daha büyüktür.
Çekirgeler sıcak ülkelerde, sıcak mekanlarda yaşarlar ve özellikle tarıma büyük zararlar verirler. Türkiye’de çekirgeden zarar gören kesimler Güney Anadolu ve Trakya’dır. Çekirgeler zengin bitki örtülü ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdür.
Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar, göç eden çekirge sürüsü indiği yerdeki bitkileri kısa sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da cesetleri hastalıklara yol açar.
70 adet pirinç tanesi kadar yumurtayı toprağa gömer. Çekirge ölmeden önceki son hafta 200 yumurta bırakır. Kış mevsimini toprak altında geçiren çekirge, ilkbahar ve yaz ayı başında sıcaklık 34 dereceye ulaştığında 11 gün içerisinde yumurtadan çıkar.
Çekirgenin kanatları göğüsün son iki halkasında bulunur. Çekirgenin toplamda 6 bacağı vardır. Bitkiden bitkiye sıçrayarak beslenirler.
Çekirge salgını bitkilerde büyük zararlara yol açar. Kondukları alanları birkaç dakika içerisinde çöle çevirebilirler. Aradıkları yiyecekleri bulamazlarsa yünlü elbiselere, pamuklara, korkuluklara, ahşap evlerin çatlak bölümlerine saldırırlar.
Yiyecek cinsinden ne varsa, birkaç dakika içinde, hemen hepsini kemirir, silip süpürürler. Sıcak mevsimin son günleri yaklaşmışsa, dişi çekirgeler, buralara yumurtalarını da bırakırlar. Çok geçmeden de, kitleler halinde ölmeye başlarlar, öyle ki, bu çekirge ölüleri çok geniş alanları kaplar. Sıcağın etkisiyle, bu ölüler bozulur ve çok pis bir koku çıkarırlar. Bu yüzden de bütün ülke ahalisinin sağlığını tehlikeye sokarlar.
Çekirge görülen ortamların profesyonel haşere ilaçlama firması tarafından ilaçlanması gerekir.
Garantili ve sağlık bakanlığı onaylı insektisitlerle yapılan ilaçlamadan kesin sonuç alınır.