Uyuz ( Deri ) Böceği

5/5 - (7 votes)

DERİ BÖCEĞİ – DERİBÖCEĞİ – DERİ BÖCEĞİ İLE MÜCADELE – DERİ BÖCEĞİ ZARARLARI – DERİ BÖCEĞİ ÜREMESİ VE ÇOĞALMASI – DERİ BÖCEĞİ RESİMLERİ – DERİ BÖCEĞİNİN İNSANA BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİYE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Deri böcegi uyuz böceği hastalığı ilaçlaması
deri böceği – uyuz- garantili böcek ilaçlama servisi

Biyolojisi
Uyuz böceği diğer adıyla deri böceği insan derisi içine girerek tüneller şeklinde (1 mm-2 cm uzunlukta) yerleşip üreyen, devamlı deride tüneller açan, delikler, kabarcıklar ve yaralara sebep olan  bir asalaktır. Kıl diplerinde iltihaplı dermatit de yaptıkları olur.  Bu  böcek yassı, oval, kirli sarı renkli , ve kitinle örtülüdür. Kısa, kalın, kıllı bacakları vardır.

Ortalama 0.4 mm boyunda ve 0.3 mm enindedir.

Deri altında yumurtlayarak ürer. Yumurtlamadan iki hafta sonra hastalığın başlaması vücutta genellikle parmak araları, bilek ve dirseklerin iç kısmı, koltukaltı, karın ile bacakları sarması ile kendini gösterir.  Deride kazdığı tünellerin üzerinde içi su ve parazit dolu kabarcıklar meydana gelir.  Özellikle geceleri çoğalan şiddetli alerjik kaşıntılar olur. Buna uyuz hastalığı denir.  Uyuz, insanlardan el sıkma ile, kullandığı eşyalar ve bir arada yaşama ile bulaşmaktadır. Özellikle okul, yurt, yatakhane , askeriye, hapishane  gibi toplu yaşam yerleri en kolay bulaşma ortamlarıdır.

Uyuz böceği kedi, köpek gibi memeli hayvanlarda da hastalık meydana getirir.  Deride geceleri çoğalan kaşıntı, kabarcıklanmalar, kızarıklıklar  yapar.

DERİ BÖCEĞİ (UYUZ BÖCEĞİ) KONTROL VE ÖNLEMLERİ

Uyuz böceği bir diğer adıyla deri böceği bir insana bulaştıında neler yapılmalıdır?
1 – Uyuz teşhisinde kesinlikle doktora başvurulmalı
2 – Hekimin verdiği ilaçlar mutlaka kullanılmalı
3 – Hekim tavsiyeli ilaçlar belirtilen periyotlarla kullanılmalı.
4 – Kullanılan elbiseler sıcak suda kaynatılmalı.
5 – Uyuz böceğinin bulaştığı alan böcek  ilaçlama servisi tarafından uygun ilaçlar  ve uzman personel ile ilaçlanmalı
6 – Kontrol ve tedbir açısından hasta olan ve olmayan aynı ortamdaki her ferd için uygulanmalı
7 – Uyuz böceğinin bulaşma noktası tespit edilip mutlaka böcek ilaçlama şirketleri tarafından ıslah edilmesi gerekmektedir.
8 – Uyuz böcekleri gıda bulabilecekleri pis mekanları daha çok tercih ederler.  Bu nedenle sürekli evlerimizi ve çevremizi temiz tutalım ve pis ortamlardan uzak duralım.
9 – Uyuz böceklerine bahar aylarında daha çok rastlanır, bahar aylarına nispeten kış mevsimlerinde daha nadir görülmektedirler.

Uyuz böceğinin bulaşma yolları
1 – Uyuz böceğinin yaşadığı ortamda bulunmakla
2 – Uyuz hastalığına yakalanmış kişilerle veya hayvanlarlabirlikte olmak ve yakın temas kurmakla
3 – Uyuzböcekleri uyuz olan kişilerin eşyalarını kullanmakla
4 –Uyuz böceği toplu yaşam alanlarından -kışla, okul, yatakhane-  bulaşır.

Deri böceği ve uyuz böceği ile alakalı sorular:

1- Deri böceği gözle görülebilir mi ?
Deri böceği türleri farklıdır gözle zor görülebilen böceklerdir. Deri böceği insanların ve diğer canlıların deri ve deri döküntüleri ile beslenen parazitlerdir.

2 – Deri böceği ne ile beslenir?
Deri böceği türlerine bağlı olarak farklı şeyler ile beslenirler. Deri böceklerinin bazı türleri deri,yün, kıl, et, sucuk ve hayvansal ürünleri yerken, insanda uyuza neden olan deri böcekleri ise sadece insan derisi ve kanından beslenirler.

3 – Deri böceği ilaçlaması için kiminle irtibat kurabilirim?
Deri böceği ilacı ve ilaçlaması için kesinlikle bir ilaçlama firması ileiletişim kurulmalı. İnsana bulaşan deri böceği için bir hekime başvurulup eğer hekm tavsiye ederse onun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalı.

4 – Deri böceği nasıl bulaşır?
Deri böceği pis ortamlardan, uyuz olan kişilerden, bu kişilerin eşyalarından , kedi köpek ve uyuz  taşıyabilecek diğer hayvanlardan ve bulaşır.

5 – Deri böceği en çok ne zaman bulaşır?
Deri böceği daha çok bahar aylarında görülür.

Bilgi almak için Böcek ilaçlama servisimize başvurabilirsiniz.




Tıkla Ara
0 850 255 17 52
Whatsapp
Danışma