Güveler evlerimizin kabusu olduğu gibi tahıl ambarlarının da kabusudur. Güveler yapı olarak kelebeğe benzeyen küçük vücut yapılı ve kanatlı hayvanlardır. Güveleri kontrol etmek oldukça güçtür. Güve ilacı ve güve ilaçlama konusunda mutlaka bir böcek – güve ilaçlama servisi ile çalışılmalıdır. Kanatları üzeri tüylü ve pulludur.
Güveyi kelebekten ayıran belirgin özellikler vardır : Güvelerin kanatlarında pul ve tüyler vardır. Ayrıca renkleri saklanmalarına yardımcı olan mat renktedir. Bununla birlikte güvelerin antenleri tırtırlıdır ve güveler çok hızlı çalışan bir radar sistemiyle yaratılmışlardır. Kelebeklerde buna benzer radar sistemi olmadığı gibi renkleri parlak ve oldukça canlıdır canlıdır. Kanatları tüysüz ve antenleri düz bir yapıdadır.
Güveye evlerimizde, deri atölyelerinde , kumaş depolarında ve fabrikalarında, ipek böceği imalathanelerinde ve hububat – tahıl ambarlarında olmak üzere birçok ortamda rastlamak olasıdır. Güve böceği genellikle otçuldur. Ama bazı türleri hayvansal dokulardan beslenebilirler. Güveler tahıl ambarlarında ve ekinlere yayıldığı zaman tahıl tanesinin içini boşaltarak tahılları işe yaramaz hale getirmektedir.
Güvenin bazı çeşitleri ise evdeki yün, halı, kaşmir, deri, ve ipekleri yerler. Güve kullandığımız eşyalarımızı tahrip ettiği için sevilmeyen bir haşere türüdür. Güve bulunan ekinler ve tahıl ambarları kesinlikle en kısa zamanda ilaçlanmalı, güvenin çabuk ürediği göz önüne alınarak vereceği tahribatı düşünün. Bir zaman sonra bakılır ki güve ortamda sağlam hiçbir tahıl tanesi bırakmamış.
Evlerde güve bulunduğunda mutlaka en etkin ilaçlama servisine başvurulmalı yoksa güve evimizde ki elbiselerimizden tutunda yün, kıl, tüy, ipek, kaşmir, halı, kumaş gibi maddeden oluşan her türlü eşyayı kemirerek yerler. Güve yavrusunu elbiselerin iç bölgelerine, yaka altlarına, koltuk altlarına, dikiş yerlerine bırakır. Güve yumurtalarını bırakırken bir koza örer ve yumurtalarını bu kozanın içine bırakır.
Güve ilaçlaması yapıldıktan sonra ortamdaki güveler ölebilir. Fakat daha sonra kozadan çıkan yavrular harekete geçebilirler. Bu açıdan, güve – böcek ilaçlama uygulaması yapılırken periyodik ilaçlama yapmaya özen gösterilmelidir.
Güveler bir defa çiftleştikten sonra yılda 7-9 kez döl verirler, ortamın sıcaklığına göre bu sayı değişkenlik gösterir. Soğuk havalarda daha az sayıda yumurtlarlar. Güve larvası, yumurtasından ortamın sıcaklığına bağlı olarak minimum 1 hafta maksimum 4 hafta içerisinde çıkar. Yumurtadan çıkan güve larvaları 5 – 6 hafta içinde kelebek haline gelerek birer zararlı olur.
Güveler beslenecek gıda bulamadıkları ortam ve zamanlarda kendileri için birer koza örebilir ve ortam müsait hale gelene kadar bu koza içerisinde beslenmeden yaşamlarını sürdürmeye devam edebilirler.
– Güveler, kelebekleri de içeren Lepidoptera takımına ait böceklerdir.
– Dünyada 160.000’den fazla güve türü vardır ve bunlar çok çeşitli renk ve boyutlarda gelir.
– Güve, kelebeklerin aksine geceleri daha aktif hareket eder.
– Güvelerin, çeşitli renk ve desenlere sahip 2 adet kanadı vardır.
– Bazı güveler, özellikle gece açan bitkilerin çoğalması için polenleşmeyi sağlamaktadır.
– Birçok güve türü hem tırtıl hemde güve aşamasındayken bitkilere, mahsullere, ağaçlara ve diğer eşyalara zarar verebilir.
– İpekböceği güvesi (Bombyx mori), ipek üretiminde kullanıldığı için en bilinen güve türüdür.
– Bazı güve türleri, kanatlarını birbirine sürterek veya değişik sesler üreterek ses çıkarabilirler.
– Güveler ışığa çok fazla gelirler. Bu nedenle geceleri genellikle pencerelerin ve Dış kapı girişindeki ışıklarının yakınında çok fazla görünürler.
Güveler genellikle kelebeklerle karıştırılır fakat güve türleri çoğu materyal açısından zararlı ve haşere olarak tanımlanmaktadır. Güvelerin evinize girebileceği birçok yol vardır. Evinizin içinde veya bina ortak alanlarında tek bir güve bile gördüyseniz büyük ihtimalle kendilerine bir giriş noktası bulmuşlar ve üremeye elverişli ortamı sağlamışlardır.
Bir ortamda güve olmasının nedenleri şunlar olabilir; açık pencere yada kapılar, kendinize yada başkasına ait kıyafetler, dışardan gelen eşyalar, mobilyalar, ambalajlı ürünler, ambalajsız doğal organik tarım ürünleri vb gibi birçok ürün sebebiyle onları evinizde görebilirsiniz.
Güve neden olur ? sorusunun cevabı aynı zamanda tecrübelerimizle 3 ana başlık altında birleşmektedir. Bunlar Işık, kiler ve depolanan gıdalar ve kıyafetlerdir. Bunları tek tek açıklamaya çalışacağız.
Işık: Güveler ışığa yönelme eğilimindedir. Bu haşereler, diğerleri gibi, dış aydınlatma veya pencereler gibi sıcak ve aydınlık alanlara gelir.
Pencereleriniz açık veya kırık, dış cephenizde delikler veya çatlaklar varsa bu içeri girmeleri için risk oluşturur.
Kiler Yiyecekleri ve depolanan besinler: Bazı güve türleri yiyeceklere gelir veya onların içinde yumurta bırakarak çoğalırlar. Mutfağınızdaki ve evinizdeki her köşeye yerleşebilirler. Genellikle duvarlarda ve tavan gibi yukarıda olan aynı zaman da karanlık olan alanlara yerleşirler.
Evinize gelen gıdalar öncesinde depolarda bekler. Bu gibi alanlarda eğer güve oluşumu meydana geldiyse oradan evinize taşınma riskleride her zaman bulunmaktadır.
Giysi Güveleri: Kıyafetler güvelerin evinizde olmasının ana sebeplerindedir. Evinize giren bir güve kıyafet güvesi türü ise kapalı kıyafetlerinizin olduğu alanlara ya da gardolaplarınızın içinde giysilerinize zarar vererek çoğalabilirler.
Kıyafet dolabınızın içinde, etrafında yada depo olarak kıyafetlerinizi koyuduğunuz alanlarda güve görüyorsanız hızlıca kıyafetlerinizi kontrol edin aksi taktirde delikler ve zararlar sebebiyle kullanamayabilirsiniz.
Dünyada binlerce güve türü vardır. Bu türler çok farklı görünüşe ve yaşam alanına sahiptir. Bazı türler çok daha istilaci ve hasarlara sebep olurken bazı türlerin ise ekonomik faydası bile vardır.
Bu güve ailelerinin her birinin kendine özgü özellikleri vardır ve dünyanın farklı yerlerinde bulunabilir.
Bu güve özellikle tahıllarda bulunduğu ve tahıllardan beslendiği için bu şekilde anılırlar. Tahıl taneciklerinin iç aksamlarını sadece kabuğu kalacak şekilde yerler. Güveye hem ekin tarlalarında ve hem de tahıl silolarında rastlanmaktadır . Bu güve insanların gıdalarını tükettiği için çok zararlı bir haşeredir. Çok çabuk ürerler. Bitkilerin ve tahılların tanesi üzerine yumurta bırakarak çoğalırlar. Tahıl ambarlarına tahıl üzerindeki yumurtaların aşınması ile güve bulaşması olur. uygun sıcaklıkta çok daha çabuk ürerler.
Halı güvesi adından da anlaşılacağı üzere halılarımızda bulunur. Halı güvesi evdeki eşyalarımızı, tekstil çeşitlerini, ipekli elbiseleri, kürk, kıldan ve tüyden yapılma eşyaları mızı, mobilya örtülerini, deri koltuk ve elbiselerimizi kemirerek onlara zarar verirler. Bu güveler yumurtacıklarını evlerde kullanılmayan elbiselerin yaka altlarına, köşe ve kuytu bölgelerine, elbise bacak altlarına, tekstil eşyalarının dikiş içlerine ve koltuk altlarına yumurtasını bırakır.
Güve yumurta bırakırken yumurtasını bir koza içerisine sararak bırakır. Güve açlığa ve susuzluğa uzun müddet dayanabilir. Bu güve mobilya güvesi, kürk güvesi, elbise güvesi gibi farklı adlar ile de bilinirler.
Deri güvesi özelikle evlerdeki ve fabrikalardaki derileri yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Bu güveler evde deriden oluşan ne olursa olsun kemirirler., yeter ki deri olsun. Deri güveleri deri fabrikaları ve deri malzemeleri satan mağazalarında sıklıkla gördüğümüz güvelerdendir.
Odun güvesi , tahta ve ahşap ne varsa tüketebilir, eşyalarımıza mobilyalarımıza zarar verirler. Güveler uygun sıcaklığın kaybolduğu veya besin bulamadıkları zamanlarda kendilerine bir koza örer, uygun şartlar oluşana kadar bu koza içerisinde yemeden içmeden yaşamlarını sürdürebilirler.
Elbise güvesi en yaygın kumaş güvesi türlerinden biridir. Yetişkinler elbise güvesini baş kısmının üstünde kırmızımsı gold rengi tüyler vardır.
Elbise güvesi bej veya devetüyü renginde küçük, 0.5-1 cm aralığındaki güvelerdir. Küçük tüylerle kaplı saçaklı dar kanatları vardır. Elbise güveleri genellikle mutfaklarda ve kilerde depolanan gıda maddelerini istila eden tahıl güveleriyle karıştırılırlar.
Dolapların karanlık alanlarında bulunan kıyafetler en çok istila edilen alanlardır.
Elbise güvelerini evde gördüğünüz diğer güvelerden ayıran belirgin bir özellik kafalarında bir tüy yumağının bulunmasıdır.
Elbise güvesi doğrudan bir alana uçmak yerine bulunduğu alanda çırpınarak uçmayı tercih eder.
Elbise güveleri, elbiseleri ve diğer kumaş türü malzemeleri yok edebilen haşerelerdir.
Özellikle ağırlıklı olarak hayvansal liflerle yani yün, kürk, ipek, tüy, keçe ve deri gibi malzemelerle beslenirler. Bu malzemeler yoğun olarak keratin içerir ve bu madde elbise güvesi larvalarının en sevdiği besindir.
Doğada ise elbise güvesi larvaları, kuşların veya memelilerin yuva için kullandıkları malzemeler ve döküntüleri ile beslenir.
Polyester ve suni ipek gibi pamuklu ve sentetik kumaşlar elbise güvesinin asıl hedefi değildir. Bununla birlikte yün materyal ile karıştırılırsa, yemek lekeleri döküldüğünde temizlenmeden depolanırsa ve vücut döküntüleri kumaşın üstünde kaldığında bu kumaş türlerinde de hasarlar meydana gelebilir.
Elbise güvelerinin diğer güvelerden farkı karanlığı severler ve ışığa çok fazla ilgi duymazlar.
Elbise güvelerinin larva aşaması, 1cm uzunluğa kadar kremsi ve beyaz tırtıllardır. Güveye dönüşmeden önceki gelişme süresi, sıcaklığa, yiyeceğin mevcudiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bu süre 1 aydan 2 yıla kadar sürebilir.
Genellikle evlerde ve çevresinde bulundukları için genellikle ev güvesi olarak adlandırılan birkaç güve türü vardır. En yaygın türlerden bazıları şunlardır:
Kiler güvesi: Hint yemek güvesi (Plodia interpunctella) – Bu güveler genellikle depolanmış tahıllar, kuruyemişler ve diğer gıda ürünleriyle beslendikleri mutfaklarda ve kilerde bulunur.
Elbise güvesi (Tineola bisselliella) – Bu güveler yün, ipek ve kürk gibi doğal liflerle beslenir ve giysilere ve diğer tekstillere zarar vermesiyle bilinir.
Koza taşıyan giysi güvesi (Tinea pellionella) – Giysi güvesine benzer şekilde, bu güveler de doğal liflerle beslenir, ancak larvaları kumaş parçaları ve diğer malzemeleri kullanarak etraflarında koruyucu bir koza oluşturur.
Kahverengi ev güvesi (Hofmannophila pseudospretella) – Bu güveler genellikle tahıllar, kuruyemişler ve kuru meyveler gibi depolanmış gıda ürünleriyle beslendikleri mutfaklarda ve kilerde bulunur.
Beyaz omuzlu ev güvesi (Endrosis sarkitrella) – Bu güveler aynı zamanda depolanmış gıda ürünleriyle beslenmeleriyle de bilinir, ancak tüylerle ve diğer organik maddelerle beslendikleri kuş yuvalarında da bulunabilirler.
Evinizde bulunan güve türlerini tanımak neye zarar verdiklerini tespit etmek ve onlardan kurtulmak için çok önemlidir.
Kahverengi ev güvesinin bilimsel adı Hofmannophila pseudospretella dır. Kahverengi ev güveleri en çok karşılaştığımız birçok insanın evinde ya da işyerinde zaman zaman baş belası olabilen bir haşere türüdür.
Bu canlıların Asya kökenli olduğu düşünülüyor, fakat dünyanın her tarafında çok sık karşılaşılan bir tür haline gelmiştir.
Yetişkin kahverengi ev güveleri, kanatlarında siyah lekeler bulunan açık kahverengi bir tasarıma sahiptir. Genellikle vücutları 0.5 cm-1.5 cm ve kanat açıklığı 1.5-2.5 cm dir. Larvalar biraz daha küçüktür ve yetişkinlerle aynı kahverengi kafaya sahip kirli beyaz bir kurtçuğa benzer.
Kahverengi ev güvelerinden kurtulmak, dişilerin çok fazla yumurta üretmesi sebebiyle zor olabilir.
Bir doğumda kahverengi dişi güveler 600’e kadar yumurta bırakabilir. Kuluçka süresi 5-8 Ay arasında sürmektedir. Yumurtadan çıktıklarında gelişimlerini tamamlamak için sürekli olarak yüksek neme ihtiyaç duyarlar.
Kahverengi ev güvesi larvaları, çok fazla yemek yerler ve bu durum hasarın büyüklüğünü arttırabilir.
Bu güve türünün larvalarına karşı besinleri muhafazalı kaplarda sağlamak uygun çözümlerden bir tanesidir.
Kahverengi ev güvesi gıdalarda çok büyük kirlenmeye ve zarara sebep olabilir.
Aslında elbise güvesi olarak bilinen yün güvesi aynı türdür. Yüne ve diğer doğal liflere zarar verdiği bilinen küçük, uçan bir böcektir. Bilimsel adı Tineola bisselliella’dır ve Tineidae ailesinin bir üyesidir.
Yetişkin yün güvesi yaklaşık 1 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 1.5 cm kanat açıklığına sahiptir. Kanatları devetüyü krem rengindedir ve gövdesi ise ince tüylerle kaplıdır. Yün güvesinin larvaları, yün, kaşmir, ipek ve hatta tüyler gibi doğal liflerle beslenen küçük, kremsi beyaz tırtıllardır.
Yün güveleri zararlı olarak kabul edilir çünkü giysilere ve doğal liflerden yapılan diğer tekstillere önemli zararlar verebilirler. En çok sıcak, nemli ortamlarda aktiftirler. Kirli kumaşlara ilgi duyarlar.
Yün güvesi istilasını önlemek için yünlü eşyaları hava geçirmez kaplarda saklamak ve düzenli olarak temizlemek önemlidir. Bir istila meydana gelirse, sorunu ortadan kaldırmak için profesyonel güve ilaçlama hizmetleri gerekli olabilir.
Bir ev veya işletmede yetişkin güveler görüyorsanız yumurta bırakabileceklerini ve çok fazla hasara sebep olabileceklerini asla unutmayınız. Güveler, her ev veya işletmenin sık uğraştığı haşere türlerinden bir tanesidir.
Güve yumurtası, küçüktür ve güveler yumurtalarını fark edilemeyecek ve aynı zamanda rahatsız edilemeyecek alanlara bırakırlar. Yetişkin güvelerden kurtulsanız bile arkasında halı, kıyafet ve gıdalarınıza zarar verebilen yumurtalar bırakabileceğini asla unutmayınız.
Genel olarak güve yumurtaları kremsi beyaz renktedirler. Halı güvesi yumurtaları yerde küçük beyaz küçük boncuklar gibi görünebilir.
Onları özellikle aramadığınız sürece yumurtaları tespit etmek oldukça zordur. Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra bulabildikleri diğer liflerle beslenmeye başlamadan önce kendi yumurta kozalarını yerler.
Güveler 1 haftalık bir süre içerisinde 100 adet yumurta bırakabilirler. Larvalar yumurtadan çıkana kadar iy şekilde gizlenirler.
Güve kelebeğe benzetilen ufak kanatları pullarla ve kıllarla kaplı boyları 1.5 cm kadar uzayabilen zararlı bir haşere türüdür. Bu durum gıda ve eşyalarda oldukça fazla hasar meydana getirebilir.
Güveler beslenebildikleri her ortamda bulunurlar. Çoğunlukla deri depolarında, halı fabrikalarında, halı dükkanlarında, tahıl ve ekin tarlalarında, büyük ambarlarda, arpa ve buğday depolarında ve evlerde tekstil eşyalarına yakın alanlarda bulunurlar. Sıcak alanları çok severler..
Güveler insanları ısırmazlar. Bazı durumlarda kanatlarını cildimize temas ettiğinde alerjik durumlar oluşabilir. çok nasir bazı türlerin iğnesi vardır.
Güvelerin üremesi yaşadığı ortama ve sıcaklığa bağlıdır. Güveler yılda bir kez çiftleşirler fakat sıcaklık ve sartlara göre 1-5 defa arasında üreyebilirler.Güvenin şekli nasıldır?
Güve nerelerde bulunur ?
Güve insanı ısırır mı?
Güve Nasıl ve Nekadar çoğalır?
Güveler genellikle tarlalarda ekinlerden beslenmesi sırasında ekin taneleri üzerine yumurtalarını bırakırlar. Hasat sonrası silo ve ambarlara taşınan güve yumurtaları uygun sıcaklığı bulduğunda yumurtadan çıkarak hemen göreve başlarlar.
Güveden korunmak için hem şahsi önlemler almak gerekir hem de profesyonel böcek ilaçlama desteği almak gerekir.
* Güveden korunmak için tekstil eşyalarınızı merdiven arası veya tavan arası gibi yerlerde saklamayın
* Güveden korunmak için elbislerinizi temiz poşet ve saklama malzemesi içerisinde saklayın.
* Güveden korunmak için uygun şartlarda, kullanma ve yıkama kılavuzuna uygun olarak yıkamalısınız
* Güveden korunmak için bireysel ilaçlamadan uzak durun, boşa zaman kaybetmek yerine profesyonel bir güve – böcek ilaçlama servisinden destek alın.
Halı güvesi ( Tinelo bisella) ve kürk güvesi ( Tinea pellionella ) en zararlı güve türleridir.
Güve ilaçlaması ortamın durumunu ve sıcaklığını göz önünde bulundurarak uygun formülize edilmiş ilaçlar ve tecrübeli bir personel tarafından icra edilmelidir. istanbulilaclama.com ilaçlama hizmetinde 25 yılın üzerinde tecrübeye sahiptir. Tüm çalışanlarımız sertifikalı ve sektöre uzun yıllar hizmet vermiş uzmanlardır.
Güve ilaçlama hizmeti mekan türüne göre farklı uygulama ve ilaç türlerinde planlanabilir. Daha fazla bilgi almak için mutlaka tıklayınız : Güve ilaçlama