Hamam böceği (kalorifer böceği) küçük yapılı 6 bacaklı ve başucunda iki tane anteni olan böcektir. Hamamböceği eklem bacaklılar grubundadır. Hamam böceği farklı renklerde olup üzeri sert kabuktan oluşan bir çift kanatla örtülüdür. Hamam böceği kanatlarını kullanamaz yani uçamaz. Sadece bazı türleri uçabilir. Hamam böceği bu sert kabuğu ile kendini dış etmenlerden korur. Hamam böcekleri (oryantal böcekler) kanatlarından ziyade ayaklarını kullanır. Güçlü ayakları ile saatte kilometrelerce yol alır.
Hamam böcekleri farklı boylarda olabilirler genellikle 3 cm olsalar da 10 – 11cm olanları vardır. Uzunlukları ve renkleri tamamen türüne ve yaşam ortamına bağlıdır. Hamam böceklerinin bünyesi çok sağlamdır ve hem soğuğa hem sıcaklığa ve hem de radyo aktif maddelere karşı dayanıklıdır. Hamam böcekleri (kalorifer böceği) yüksek ısılara dayanabildiği gibi (yani 40 -50 derece ) çok soğuğa da dayanıklıdırlar. ( – 30 derece) kadar. Hamam böceği üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ultraviyole ve radyasyona tutulan hamam böceklerine hiç bir şey olmazken, insanlar ve diğer canlılar 1sn kadar kısa zaman tutulduğunda ölürler. Bu bakımdan hamam böceği ile mücadele çok önemidir. Hamam böceği(oryantal böceği ) ile mücadelede eski yöntemler kullanarak ve ilkel şekilde onları öldürmekle hal olunmaz. Bu konuda mutlaka bir ilaçlama firmasına başvurulmalı.
Hamam böcekleri dünya üzerinde her kıtada bulunurlar. Yeryüzünde bilinen hamam böceği türü yaklaşık 5500 – 7000 civarındadır. Hamamböceğinin kendi vücudu üzerinde mükemmel bir sonar ve radar sistemi vardır. Bu radar sistemi ile hem gıdaların yerini tespit ederler hem de kendilerine gelen tehlikeleri algılayıp savunmasını yaparlar. Radar sistemi sayesinde yaşadığı ortama gelen yabancıları o ortamın yerlilerinden ayırt edebilirler.
Hamam böcekleri geceleri aktif olup beslenmelerini gece yaparlar. Hamamböceklerini(kalorifer böceği) evlerimizde gece daha çok görmemizin sebebi de budur. Gündüzleri pasif olan hamamböcekleri kuytu bölgelerde, loş olan yerlerde ve duvar yarık ve çatlaklarında dinlenirler. Günün birçok kısmını dinlenerek geçirirler ve 16 – 18 saat kadar uyurlar. Geceleri 6 saat kadar ortaya çıkıp beslenirler.
Hamam böcekleri (oryantal böceği) besin olarak ufak haşere, börtü böcek türlerini, pişmiş yemek ve aş, sebze ve meyveleri yiyerek beslenirler. Hamam böcekleri insanı ısırıp sokmazlar. İnsanları ısırmadığı için zararsız görünürler. Fakat hamam böceği(kalorifer böceği) görüntü olarak insanı rahatsız eder yani tiksindiricidir. Ayrıcahamam böceği insana birçok hastalık bulaştırdığı için çok tehlikelidir. Haşere grubu içinde insana en çok hastalık bulaştıran haşere hamam böceğidir.
Hamam böceği gıdalarımızdan tükettiğinde, bu yiyeceğimize salyalarını, dışkılarını ve yumurtalarını bırakır. Hamam böceği bu yolla birlikte bizlere birçok mikrop bulaştırır. Hamam böceği insanların yemediği ve çok pis bulduğu besinleri de yerler. Hamam böceği ayrıca evimizdeki kağıt ve ürünlerini tükettiği gibi evdeki elbiselerimizi de kemirirler.
Evet doğru duydunuz her şeyi yedikleri gibi buna yapıştırıcılar, dışkı, plastik kablolar da dahil birbirlerini yiyerek hayatta kalmaktadırlar.
Bu eğilimlerinin sebebi sayının artması ve sonrasında yemek kaynağının azalması sonucunda popülasyonu düşürmek amaçlıdır.
Hamam böcekleri dinozorları dahi gördüler ve evet mağara adamlarının evlerini de istila ettiler 🙂
PennState College of Agricultural Science araştırmasına göre 300 milyon yıllık hamam böceği fosili bulundu.
Allah’tan bu durum sadece bir efsane; fakat Discovery Channel’ın iki çatlak kardeşi MythBusters ekibi Alman Hamam Böceklerini bir takım teste tabi tuttular.
Evet nükleer bombaya eşit radyasyona dayanamıyorlar; ama insanlardan çok daha dayanıklılar.
Hamam böcekleri vücutlarının dört de biri kadar alandan dahi geçebilir. Vücutları çok esnektir.
Hızlı derken gerçekten hızlı. Bu böcekler saniyede 1.5m gidebilirler. Evet yanlış duymadınız ve bir insan vücuduna oranladığımızda 320 km/saat hızla koştuğunuzu düşünün
Kendi ağırlıklarının tam 900 katını kaldırabilirler ve yaklaşık bir dakika sonra kendilerine gelirler evet onları öldüremezsiniz.
İnanmıyor musunuz bu linke tıklayıp National Geographic belgeselini izleyin.
The American College of Allergy, Asthma & Immunology’nin açıklamasına göre hamam böceklerinin tükürüğü, dışkısı ve vücudundan dökülen parçaların havaya karışması sonucu astım tetiklenebilir.
Aynı zamanda içerdikleri protein sebebi ile bazı besin maddelerine alerjik reaksiyon gösteren insanlar da özellikle bebekler de sıkıntı oluşturabilir.
Daha önce söylediğim gibi onları öldüremezsiniz 🙂 Hava almayı ağızları ile yapmayıp vücutlarındaki küçük deliklerle yaparlar ve yaklaşık bir ay yemek yemeden yaşamaları da cabası ne yazık ki.
Bu küçük canlılar nefeslerini tam olarak 40 dakika tutabilir ve suyun altında 30 dakika yaşayabilirler.
Onları boğamazsınız…
Hamam Böceği ilaçlama ihtiyacınız var ise hemen tıklayın 😉
1 – Gıda zehirlenmelerinin %20 ne neden bu böceklerdir. Gıdalara bıraktıkları salya, dışkı, ve yumurtalar ile bulaşan mikroplar hızlı bir şekilde besinlerimizi bozar
2 – Dizanteri mikrobunu
3 – Grip
4 – Hepatit
5 – Verem
6 – Atrax hastalığı
7 – Astım
8 – Alerjik hastalıklar
9 – Pnomoni
10 – Mantar mikrobu.vb gibi birçok hastalığı bu haşere grubu bulaştırır.
Sıvı ihtiyacını karşılayamasa dahi 6 – 12 gün kadar yaşayabilir. Hamam böceğivücudu çok güçlü ultra viole ışınlarına dayanıklıdır. Direnç olarak insanlardan 8 kat daha dayanıklıdırlar. Hamamböceğinin nem ve soğukluk bakımından güçlü yapısı vardır. İnsanların dayanamadığı sıcaklığa ve soğuğa dayanırlar. Hamamböceği 50 derece sıcaklığa dayandığı gibi -30 derecede de hayatlarını sürdürür.
Hamam böcekleri yaşadkları yere ve türlerine bağlı olarak farklı renklerdedirler. Bazıları siyah, bazıları kızıl, bazıları da kırmızımsı olabilmektedirler.Hamam böcekleri yıl içinde birçok kez kabuk değiştirerek kendi vücutlarını yenilerler. Kabuğu değişmiş hamamböcekleri daha genç ve dinamik olurlar. Kabuğu değişmiş hamamböceği aynı gün içinde yeni kabuğuna bürünür ve kabuk rengini alır.
Hamamböceği (kalorifer böcekleri) genel olarak 1,5 – 3 yıl kadar yaşarlar. Hamam böceğinin vücudu dirençli olup ayak kopmalarında veya herhangi bir uzvu koptuğunda ölmezler hatta kafaları kopsa dahi haftalarca yaşarlar.
Hamamböcekleri yumurta bırakarak çoğalırlar. Hamam böceği larvasını görmek mümkün değildir. Çünkü çok ufak yumurtaları vardır. Hamam böceği yumurtasını evlerde duvar diplerine evdeki çatlaklara bırakır.
Çoğu hamamböcekleri yılda bir defa çiftleşirler. Bu çiftleşme bazı türlerde ömürleri boyu kendilerine yeter. Hamam böceği bir yıl içinde aynı çiftleşmeden 4 veya 6defa yumurta bırakır. Her yumurtlamada 600’e yakın yumurta bırakır.
Hamamböcekleri geceleri hareketli olduğundan geceleri beslenirler. Hamam böcekleri gündüzleri evlerin kuytularında dinlenirler.
Hamam böcekleri halk arasında farklı adlar ile anılırlar. Hamam böceği ( kalorifer böceği, alman hamam böceği, amerikan hamamböceği, oryantal hamam böceği) gibi birçok isim alırlar. Aslında bu aynı haşere gurubudur fakat türleri farklı olduğu için hepside kalorifer böceği diye bilinirler.
Hamam böceği ile mücadele çok önemlidir. Hamamböceği çok çabuk çoğalan ve birçok hastalık bulaştıran bir böcek olduğu için bunlar ile mücadele şarttır. Hamam böceği ilaçlama işi çok önemlidir. Hamam böceği ilaçlandığı zaman ilaçlar yumurtaya kesinlikle etki yapamaz. Bu bakımdan hamamböceği ilaçlaması 20 – 25 gün sonra tekrarlanmalı çünkü hamamböceği yavruları takriben 15 gün sonra yumurtadan çıkarlar. Hamamböceği sorunu elle öldürmekle bitmez. Hamamböcekleri insanlara birçok hastalığı bulaştırdığı için bir an önce müdahale edilmedir. Hamamböceği (kalorifer böceği) ile mücadele için mutlaka ilaçlama firması ile irtibata geçin. İlaçlama sektöründe konusunda uzman olan şirketimiz 7 gün 24 saat kesintisiz hizmetinizdedir. Lütfen hemen şimdi bizi arayın, size ilaçlama konusunda yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.
1 – HAMAM BÖCEKLERİ NE YER?
Hamam böceği açıkta bulunan her türlü yiyeceği yerler. Hamam böceği, ölmüş her türlü böceği yer. Hamamböceği beslenmesini genellikle gece yapar. Evlerimizde hamam böcekleri aynı zamanda giyeceklerimizi de kemirerek zarar verirler. Hamamböceklerinin evin dışında, ormanda yaşayanları organik besinleri tüketirler.
2 – HAMAM BÖCEĞİ NASIL ÇOĞALIR?
Hamamböcekleri yumurta ile çoğalırlar.Hamamböceği ömründe 1 defa çiftleşir.Hamamböceği bu çiftleşmeden sonra her yıl 4- 6 defa yumurta bırakır ve her defasında 100’lerce yumurta bırakır. Hamam böceği yumurtasını evlerde kuytu yerlere, duvarlardaki yarık ve çatlaklara bırakır. Hamamböceği yavrusu yumurtadan yaklaşık 15 – 20 gün sonra çıkar. Bu bakımdan çok çabuk çoğalırlar.
3 – HAMAM BÖCEĞİ YAŞAM ALANI NERELERDİR?
Hamamböceği ormanlık alanlarda ve nemli ortamlarda bulunur.konutumuzdaysahamam böceği lavabo altlarında, evin mutfağında, evin bodrumunda, çatı katlarında hatta yatak odalarında bile her mekanda bulunurlar.
5 – HAMAMBÖCEĞİ NE KADAR YAŞAR?
Hamamböcekleri yaklaşık olarak 2 – 2,5 yıl kadar yaşarlar.Hamamböceklerinin sürekli ürediğini düşünürsek ortamda sürekli yumurta olur.Hamamböceğinin yaşam koşulları ve mücadele yöntemleri hamamböceğininyaşam süresini belirler.
6- HAMAMBÖCEĞİ NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Hamamböceğine her mevsimde rastlanır. Yaşam koşulları ne olursa olsun hamamböceğini görmek olasıdır. Hamamböceği görüldüğü zaman mutlakailaçlama firmamıza müracaat edin. Biz ilaçlamaşirketi olarak size böceksiz rahat bir yaşam ortamı sunarız.
7- HAMAMBÖCEĞİ ÜZERİNDE GEZİNDİĞİ YİYECEKLERE ZARARLARI NELER OLUR?
Hamamböceği üzerinde gezindiği ve besinlerden yiyerek tükettiği yiyecekleri bozarlar. Hamamböceği birçok yiyeceği ve içecekten beslendiklerinde geriye bıraktıkları artıklardan dolayı bu besinleri bozarlar. Gıda zehirlenmelerin birçoğu buhaşerelerden kaynaklanır.
8- HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMADA HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?
Hamam böceği ilaçlamada böceğin yoğunluğuna bağlı olarak farklı ilaçlar kullanılır. Hamamböceği yoğunluğu az ise jel ilaçlar kullanılır. Fakat böcekyoğunluğu fazla ise sıvı ilaçlar kullanılarak bu haşereye kesin çözüm bulunur.
9- HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMADA UYULMASI GEREKEN ÖNEMLİ KURALLAR NELERDİR?
a) Haşerenin türüne ve yoğunluğuna göre ilaçlar kullanılmalı
b) İlaçlama mutlaka yasal ilaçlama servisine yaptırılmalıdır.
c) İlaçlama servisinin kullandığı ilaçlar Sağlık Bakanlığı onaylı olmalı
d) İlaçlamayı yapan elemanın işin eğitimini almış olması gerekir
e) İlaçlamalar mutlaka periyodik yapılmalı
f) İlaçlama hakkında mutlaka gelen personelden bilgi alın
g) İlaçlama yapıldıktan sonra kesinlikle ilaçlar yüzeylerden silinmemeli
h) Yapılan jel ilaçlamalar ve katı ilaçlara kesinlikle elle dokunulmamalıdır