Gümüş böceği haşeresi ismini gümüşe benzeyen gri renginden almaktadır. Hemen hemen her evde bulunabilen Gümüş böceği insanlar için büyük tehdit olmasa bile eşyalara çok fazla zarar verebilir.
Vücutları büyüklükleri 1-2 cm arasında olabilir. 6 adet bacağı ve 2 adet anteni vardır.
Gümüş böceğinin arkasında 3 adet uzun kıla benzeyen kuyruk benzeri bir yapı bulunmaktadır.
Gümüş böceklerinin insanlar açısında en büyük zararları alerjik belirtileri tetikleyebilirler. Gümüş böceği, nem böceği, gümüşçün böceği, rutubet böceği olarak da bilinen bu haşere ile mücadele ederken Profesyonel destek almadan başarılı olmak maalesef mümkün değildir.
Gümüş böceği, İstanbul başta olmak üzere Tüm Türkiye de bulunan kanatsız bir böcek türüdür.
Nemin ve suyun fazla olduğu yaprak, odun veya eşya yığınlarının altında yaşamayı çok severler.
Gümüş böcekleri, binanın dış kısmındaki boşluklar, çatlaklar ve deliklerden bir kişinin evine girebilirler. Hem binaya hem de insanların mallarına zarar verebilir.
Bizler genellikle gümüşçün böceklerini banyo, bodrum, çamaşır odaları veya tavan araları gibi nemli veya ıslak yerlerde görmekteyiz. Bununla birlikte evin tüm alanlarında da karşımıza çıkmaktadırlar.
Genellikle geceleri aktif olarak hareket ederler. Gümüş böceği kitaplar, fotoğraflar, belgeler ve duvar kağıdı gibi malzemelerin yapışkan veya selüloz kısımlarıyla ve evde bulunan şeker, nişasta gibi gıdalarla beslenirler.
Gümüş böceğinin beslendiği ürünler arasında Sabun, saç, kepek ve toz, yapıştırıcı, kıyafet, ipek, pamuk ve keten gibi besin kaynakları da bulunur.
Gümüş böceği haşeresi insanlardan hızlıca kaçarlar ve saklanırlar. Uçamazlar veya ısırmazlar, ancak çok hızlı koşabilirler.
Çok hızlı üreyebilirler, bu da istilaların hızla artabileceği anlamına gelir.
Gümüş böceği yavrusunun yumurtadan çıktıktan sonra yetişkin hale gelmesi ortalama 4 ay sürmektedir.
Gümüş böceği yavrusu yetişkin gümüş böcekleri kadar zarar verebilirler. Evinizdeki eşyalarda özellikle giysiler, halılar, kanepeler, duvar kâğıtları, kitaplar ve yiyecekler üzerinde ciddi zararlar oluşturabilirler.
Gümüş böceği yavruları yetişkinlerden daha açık renklerde görünürler. İstisnalar dışında fiziksel özelliklerde aşağı yukarı aynı görünürler.
Hem yetişkin hemde yavruların kafasında 2 adet uzun anten ve üç adet kuyruk benzeri uzantıya sahiptir. Bununla birlikte yavrular yetişkinlerin aksine yumuşak bir gövdeye ve beyazımsı bir renge sahiptir.
Yavru gümüşçün böceği, yetişkinlerle aynı şekilde davranır. Yavrularda aynı şekilde geceleri hareket ederler ve genellikle geceleri beslenirler.
Gümüş böceğini yok etmek için öne çıkan 2 unsur bulunmaktadır. Bunlar profesyonel gümüş böceği ilacı kullanarak bu haşereyi kontrol almaya çalışan ruhsatlı firmaların sunduğu gümüş böceği ilaçlama hizmeti ile doğal yöntemler ile bu haşereye karşı mücadele etmektir.
Bu hizmetin başarılı olmasında en büyük etken bilgili ve tecrübeli ilaçlama firması ve teknisyenlerinin uyguladığı kaliteli ilaçlardır. Bu hizmet ile evinizdeki ya da işyerinizdeki gümüş böceklerinden kesin olarak kurtulabilirsiniz. İstanbulilaclama.com olarak bu konuda %100 Memnuniyet garantili ilaçlama hizmeti sunmaya hazırız.
Gümüşcün böceği haşeresi ilaç ve yemlere karşı direnç kazanabilmektedir. Bu durum farklı içeriklere sahip insektisitlerin ilaçlama sonrası haşere aktivitelerini kontrol ederek uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.
Gümüşcün böceği haşeresi yemeden veya içmeden çok uzun süre hayatta kalabilir. Bu sebeple zehirli yem kullanma taktiği bu haşerede her zaman olumlu sonuç vermeyecektir.
İstanbulilaclama.com uzmanları olarak aşağıdaki bileşenleri içeren ilaçların rutubet böceği olarka da bilinen gümüşçün böceklerine karşı etkili olabileceğini ifade ediyoruz:
Unutulmamalıdır ki kimyasal ilaçlar sadece ruhsat sahibi firma ve çalışanları tarafından kullanılabilir. Kullanıldığı esnada belirtilen güvenlik talimatlarına hakim olan istanbulilaclama.com uzmanları sizlerin sağlığını da korumaktadır.
Bazı insanlar kimyasal kullanmadan önce gümüş böceği istilasını ortadan kaldırmak için doğal yöntemler denemeyi tercih edebilir.
Gümüş böceği için ev ve işyerimizde uygun yaşam ortamı bulunduğunda kapalı alanlara girmek isterler. Onlar için uygun şartlar, su, karanlık ve besin maddelerine erişim kolaylığı ile sağlanmaktadır.
Öncelikle ev ve işyerlerinde görmemizin sebebi içeriye kolay girişin yollarını bulmuş olmalardır. Eğer ki yapıda kırık, çatlak, boşluklar, tesisat hatları etrafında bulunan boşluklar, gider kapakları vb gibi alanlarda giriş imkanı varsa nem böceği, rutubet böceği veya da gümüş böceği hemen hemen her evde olabilir.
Islak yaprak yığınları, odun veya ağaç yığınları, evin etrafından dağınık ve bitişik bulunan malzemeler gümüş böceklerinin yaşamak ve üremek için tercih ettiği başlıca yerlerdendir. Bu alanların eve yakın olmasıda onları evinizin içinde çok fazla görebileceğiniz anlamına gelmektedir.
Bodrumlardaki, çatı katlarındaki, temellerdeki veya dış duvarlardaki boşlukları, çatlakları ve delikleri kapatmak, gümüş balıklarının eve girmenin yollarını bulmasını engelleyebilir.
Evde bulunan nemli veya ıslak alanlar, gümüşçün böceğinin içeriye yerleşmesine neden olabilir. Onların diğer adı Nem veya rutubet böceğidir. Su ve ıslaklığı çok severler. Evinizde bulunan ıslak zeminleri kullanımdan sonra kuru bırakmaya özen gösteriniz.
Bodrum, çatı katı, banyo ve mutfakları temiz ve kuru tutmak buralarda yaşamalarını ve üremelerini engeller. Bu durumun tam tersi ise çoğalmalarına ve evlerimize gelmelerine sebep olur.
Bizler tüm bunlara ek olarak dolapları ve kitaplıkları temizleyerek onlar için besin maddesi olabilecek her şeyi yok etmeliyiz. Gümüş böceği kitapların yapışkan ve selüloz maddeleriyle beslenebilir. Eğer evinizde kitaplık ve arşiv varsa gümüş böceğinin gelmesine neden olabilir. Bu gibi alanları sık kontrol etmek arşivinizi de korumanızı sağlayacaktır.
Gümüş böcekleri ağzı açık veya sağlam olmayan ambalajlarda saklanan gıdalar sebebiyle de evlerimize gelebilirler.
Evde gümüş böceği olmasının esas sebepleri; Su(nem), besin maddesi ve karanlık dağınık alanlardır. Gümüş böceği, nem böceği, rutubet böceği olarak da bilinen bu haşere hemen hemen her evde olabilir. Evlerimizin en çok mutfak ve banyo gibi nemli ve ıslak alanlarında olmayı tercih ederler.
Üremek ve yaşamak için karanlığa gizlenmeyi severler. Bu sebeple evlerimizde kiler, depo, ardiye ve kenarlık süpürgelik gibi alanlarda yaşamayı çok severler. Evde bulunan gümüş böceklerinden kurtulmak için istanbulilaclama.com uzmanlarında herzaman yardım talep edebilirsiniz.
Gümüş böceği zararları şunlardan oluşabilir;
Yapı malzemelerine verilen zararlar;
Gümüş böcekleri duvar kağıtlarına, yüzeylerde deliklerin görünmesine, boya ve yalıtım malzemelerine ve ahşaplara zarar verebilirler.
Eşyalara verilen zararlar ;
Gümüş böceği ayrı un ve et vb gibi gıda ürünlerini de kirleterek besin maddelerine zarar verebilir.
Aynı zamanda duvar kağıtları, kitaplık ve arşivdeki belge ve kitaplar, kıyafetler onların zarar verebileceği malzemeler arasındadır.
İnsanlara verilen zararlar;
Gümüş böcekleri insanları ısırmazlar veya kanlarını emmezler. Bununla birlikte yapılan bir araştırmaya göre kapalı mekanda alerjisi olan kişilerin gümüş böceklerine karşı da alerjik tepkiler verdiği saptanmıştır.
Gümüş böceklerinin döküntüleri, diğer alerjenlerle birleşebilen ve tropomiyosin olarak alerjilere sebep olduğu bilinen bir protein içerir. Bir kişinin gümüş böceği dışkısına da alerjisi olabilir.
Gümüş böcekleri insanları ısırmazlar. Fakat gümüş böcekleri kitaplarımıza, defterlerimize ve bizim için önemli olan evraklara ciddi zararlar verirler.
Gümüşböceği aynı zamanda evdeki giysilerimize ve evlerimizdeki yünlü ve pamuklu tüm eşyalarımıza zarar verebilirler. Gümüş böceği bunların yanısıra yiyeceklerimizden yiyip, tahıllarımızın içine girip onları tüketebilirler. Gümüş böcekleri bu gibi yollarla bizlere taşıdıkları pislik ve mikropları bulaştırmış olurlar.
Gümüş böceği sadece evlerde değil diğer yaşam alanlarımızda da canlılara ve eşyalara zarar verebilirler. Kâğıt fabrikalarında, dokuma atölyelerinde ve depolarında, fırınlarda ve restoranlarda da hiç istenmeyen bir haşeredir.
Gümüş böceği istilasının mücadelesinde mutlaka profesyonel gümüş böceği ilaçlama yardımı almanız gereklidir. Yaşadığınız problemleri bölgenizde bulunan böcek ilaçlama ekibiyle paylaşmanız halinde size özel çözüm önerileri üretmeye çalışacaktır.
Gümüş böceği insan veya hayvan kanı ile beslenmezler, bir diğer canlıyı zehirlemezler. Bu bakımdan gümüş böceğinin, insanı ısırması yada sokması gibi bir şey söz konusu değildir. Gümüş böcekleri evlerde lavabo ,banyo, mutfak ve pis su gider boruları çevresinde toplanırlar. Gümüş böcekleri evlerin her tarafında kendilerine besin bulabilirler.
Gümüş böcekleri mekanların dışında ise çatı, bodrum, tavan arası, duvar diplerinde bulunurlar. Yumurtalarını kuytu bölgelere saklarlar. Gümüş böcekleri yılda birkaç kere yumurta bırakırlar ve her yumurtlamada 100 – 140 kadar yumurta bırakabilirler. Gümüş böceği çok hızlı çoğalan bir haşere olup, toplum içerisinde farklı isimler ile de bilinir. İnsanlar arasında gümüş böceğine çatalkuyruk, gümüşcün, gümüşcük vs bilinirler. Gümüş böcekleri insanlara hastalık bulaştırmada da oldukça önemli rol oynayabilirler. Gümüş böceğinin ömrü yaşamını geçirdiği ortama ve mekana bağlı olarak değişir, ortamın nem ve ısısından etkilenir. Bir gümüş böceğinin yaklaşık olarak bir yıl kadar ömrü vardır.
Gümüş böceği ilaçlaması kapalı alanlarda ilk olarak karanlık, rutubet ve nemli alanların incelenmesiyle başlar, çünkü onların en fazla görüldüğü alanlar bu gibi alanlardır.
Evlerin içinde ise genellikle banyo ve mutfak alanlarının içinde görülmektedirler. Bununla birlikte gümüş böceği kapalı mekan içinde hemen hemen her yerde yaşayabilir ve görüntülenebilir.
Gümüş böceği ilaçlaması yapılırken süpürgelik kısımları, içeri girebilecekleri muhtemel alanlar ve giderler mutlaka ilaçlanmalıdır. Bu gibi alanlar aynı zamanda onların yuvalanabilecekleri alanları da oluşturmaktadır.
Gümüş Böceği İlaçlama Fiyatlarımız 300 tl den başlamaktadır. Gümüş böceğine karşı 25 yılın üzerindeki tecrübemizle Memnuniyet Garantili ilaçlama hizmeti sunmaktayız.
Gümüş böceği ev ve işyerlerinde genellikle karanlık, su ve nemi barındıran alanlarda bulunmaktadır. Bu sebeple muhtemel giriş alanları ve yuvalanabilecekleri alanları istanbulilaclmaa.com haşere uzmanlarımız çok iyi bilmektedir. Kullandığımız ilaçlar ve tecrübeli personelimizin bilgi birikimi ile gümüş böceği ilaçlama hizmetinden sonra haşerelerle sorununuz kalmamaktadır.
Yaklaşık 12 mm uzunluğunda, mutfaklarda ve banyolarda nemli alanlarda bulunan puro şeklinde, gümüş-gri, kanatsız bir böcek. Gece alışkanlığı vardır, ancak genellikle pürüzsüz yüzeylere tırmanamayacağı için banyolara, lavabolara veya porselen eşyalara hapsolmuştur. Hızlı hareket eder ve kuyruk ucunda üç uzun kıl bulunur.
Bazen kağıda zarar verir, ancak tutkallar, duvar kağıdı macunu ve karbonhidrat gıda artıkları gibi nişastalı maddelerin kalıntıları ile beslenir.
Yumurtalar çatlaklara ve yarıklara serilir ve larvalar belirsiz sayıda tüylerle büyür. Eğer kaybederse yeni bir bacak büyüyebilir. Yetişkinler üç yıldan fazla yaşayabilir.
Yakından ilgili bir tür olan Ateş Böceği, metalik görünüm olmadan daha düz ve benekli ve sıcak, kuru durumları destekliyor, ancak yine de kuzeni ile aynı şekilde yok edilebilir.
Gümüşcün böceği ile ilgili ne yapabilirim?
Böcek ilaçlama teknisyenlerimiz her ev birbirinden farklıdır prensibi ile evinize özel çözüm önerilerini hazırlayacak ve uygulayacaktır.
Genellikle ev sahipleri gümüşcün böceğini bilmeden evin içine taşırlar. Gümüşcün böcekleri evin içine girdiklerinde depolanmış karton ve plastik kutular üremeye ve çoğalmaya müsait alanlardır.
Bodrumlar ve sürünme alanları gibi sıcak ve nemli alanlar, gümüşcün böceğini çekiyor. Bu haşere temel çatlakları, yırtılmış yüzeyler veya kapıların etrafındaki boşluklar yoluyla evlere girerler.Yemek bulaşıklarını açık bir şekilde dışarıda bırakmak ta gümüşcün böceğini çekecektir.
Gümüş böceği gümüş gri renge sahiptir. Vücudunun arka kısmında 3 adet kuyruk benzeri yapı bulunur. Onları bu şekilde kolayca tanımlayabiliriz.
- Gümüş böceğinin kuyruğunda 3 adet kuyruk benzeri çıkıntı vardır. - Tesbih böceğine dokunulduğunda yuvarlanıp topak haline gelirler. - Tesbih böceği çok ayaklıdır, gümüş böceğinin 6 adet ayağı vardır.
Gümüş böceği sıcak hava ve nemi sever, bu sebeple sonbahar ve yaz mevsimlerinde görülürler . Bununla birlikte kapalı alanlarda hemen hemen her mevsimde görülebilirler.
Gümüş böcekleri tahıl, naylon, kağıt, yün, kıyafetler ve bir çok toz artığıyla beslenebilirler.
gümüş böcekleri evimizde banyo ve mutfaklarda görülürler.
Gümüş böceği yumurta bırakarak ürer.
Gümüş böceği zehirli değildir. Isırmazlar veya sokmazlar.