Genel Adı: Kırkayak
Bilimsel Adı: Eurymerodesmus spp.
Sınıfı: Diplopoda
Kırkayaklar görünüm olarak solucana benzerler. Solucanların bacakları olan hali gibi bir görünümleri vardır. Kırkayak agresif olmayan uysal bir haşerelerdir.
Vücutlarının altında çok küçük ve çok fazla bacağa sahiptirler. Genellikle nemli ve ıslak yaşam alanlarında yaşar ve çoğalırlar. Çürüyen kütükler, Ağaçlar, kayaların altı, yaprak yığınlarının altında çok fazla bulunabilirler.
12.000’den fazla tür var. Dünya çapında kırkayak olarak bilinirler ve hemen hemen dünyanın her yerinde yaşayabilirler. Kırkayak genellikle nemli yaprak döken orman ve ağaçlık alanlarda çok fazla görülür.
Bazı Kırkayak türleri taşkın yatağı su basan alanlarda hayatta kalabilir ve yaşamayı severler.
Kırkayaklar eklembacaklı olarak bilinen canlı grubuna aittir. Omurgasız canlılardır. Vücutları bir çok parçadan oluşur. Vücutlarının dışında sert kabuk vardır.
Türkçede “Kırkayak” olarak isimlendirdiğimiz bu haşerenin bilimsel adı ise Latincede “bin ayak” olarak bilinmektedir. Her iki ifade de çok fazla ayağı olduğu konusunda ortak bir anlam taşısa da ne 40 nede 1000 tane ayağı vardır.
Genellikle 47 ila 197 çift ayağa sahiptir. Bilinen ve tespit edilen en fazla ayak sayısı 750 dir. Kırkayaklar birçok boğumdan oluşan parçalı vücutlara sahiptirler. Büyüdükçe vücutlarındaki parça sayısı artmaktadır. Her boğumda 2 çift bacak yani 4 bacak bulunur.
Bedenleri iki parçadan oluşmaktadır. Bunlar; Baş ve gövdedir. Baş kısmında gözler ve antenler bulunmaktadır. Vücutlarında ise dışkılama ve nefes alma delikleri bulunmaktadır. Gövdelerinin uzunluğu 2 ila 25 cm aralığındadır.
Kırkayak türlerinin çoğu siyah renge sahipken bazıları ise kahverengi ya da daha parlak renklere sahip olabilirler. Renkli türlerin dış yüzeyini nemli tutmak için salgıladıkları sıvı zehirli veya tahriş edici olabilir.
Kırkayak yavruları yumurtadan çıktıklarında bacaksızdır. Kırkayaklar büyürken kabuklarını yenisi ile değiştirmek için dökerler. Böylelikle boğum ve bacak sayıları artar.
Kırkayakların dış yüzeyleri sert bir kaplama ile kaplıdır. Kabuk dış iskelet olarak adlandırılır. Görme yetileri oldukça zayıftır. Sahip olduğu antenler de çevrelerini algılamalarına yardımcı olur.
Kırkayakların Ortalama Ömrü 7 ila 10 yıl arasındadır.
Üremek için çiftleşme esnasında erkek sperm kesesini dişinin üreme organına yerleştirir. Döllenme olayı gerçekleştikten sonra Dişi kırkayaklar yumurtaları nemli ve karanlık toprak ya da benzeri alana yerleştirirler.
Kırkayakların çoğu otoburdur. Bitkilerle veya çürüyen bitkilerle beslenirler. Kırkayakların az bir kısmı ise etoburdurlar. Çürüyen etleri veya leşleri tüketebilirler.
Fosil kanıtlarına dayanarak yapılan incelemelerde, kırkayaklar tarihteki en eski canlı kalıntıları arasındadır. Bazı çalışmalarda 430 yılına kadar ski oldukları ortaya konmuştur.
Kırkayaklar geceleri en aktiftirler. Nemli yerlerde yaşamayı tercih ederler. Kırkayaklar yavaş hareket eden haşerelerdir. Sokmazlar veya ısırmazlar. Kendilerini savunmak üzere vücutlarının dış kısmına bir salgı üretirler. Bu salgıya temas edildiğin de yanma hissi meydana getirirler.
En büyük kırkayak türü Büyük Afrika kırkayaklarıdır. dünyanın en büyük kırkayaklarıdır. 30 – 40 arası boğum sayısına ve 30 cm uzunluğa sahip olabilirler.
Kırkayak zehirli değildir, ancak birçok kırkayak türü alerjik reaksiyonlara neden olabilecek tahriş edici sıvılar üretebilen bezleri vardır. Bazı kırkayakların savunma amacıyla salgıladıkları sıvı, cildi kimyasal olarak yakabilen ve uzun süreli cilt renginin bozulmasına neden olabilen hidroklorik asit içerir. Bu sıvı gözümüzle temas etmemelidir. Elimizle temas ettiğimizde kesinlikle eller göz veya başka bir yere sürülmemelidir. Sıvı gözler için de tehlikeli olabilir.
Kırkayakları çıplak ellerinizle tutmanız tavsiye edilmez. Kırkayak haşeresini çıplak elleriyle çok fazla tutan kişilerin ellerinde kalıcı bir koku fark edebilirler.
Kırkayaklarla temas ettikten sonra, koku gidene kadar ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Eter veya alkol de zararlı sıvının giderilmesine yardımcı olacaktır.
Kırkayaklar Isırırlar mı ?
Kırkayaklar ısırmazlar. İnsanlar tarafından çok merak edilen bu konuda yanlış bilgiler bulunmaktadır. Kırkayak genellikle çiyanlarla karıştırıldığından bu gibi bilgiler ortaya çıkmaktadır.
Kırkayak sokmaz yada ısırmaz. Onların kastettiğimiz işlemi yapabilecek dişleri yada iğneleri yoktur. Kırkayakların vücudunun dışındaki salgı bir nevi asit türevidir. Temas edildiğinde ortaya çıkan yanma yada tahriş insanlar tarafından ısırıma yada sokma olarak algılanmaktadır.
Bir diğer husus ise kırkayaklar görünüm itibari ile bazı çiyan türleri ile karıştırılmaktadır. Sokma ve ısırma özelliği olan çiyanlar bu eylemi gerçekleştirdiğinde bunu yapanın kırkayak olarak bilinmesi yanlış bir algıdır.
Kırkayaklar ısırmazlar. İnsanlar tarafından çok merak edilen bu konuda yanlış bilgiler bulunmaktadır. Kırkayaklar genellikle çiyanlarla karıştırıldığından bu gibi bilgiler ortaya çıkmaktadır.
Kırkayak istilasının evinizi ele geçirmesini nasıl önleyebilirsiniz? Ve onları evden nasıl uzaklaştırabilirsiniz? Bu Konuyu açıklamak üzere konuyu madde madde incelemeye ve sizlere bilgi veremeye karar verdik.
Evinizin temelindeki ve kabloların etrafında bulunan kırkayakların girebileceği çatlakları ve tesisat boşluklarını mutlaka onarın.
Bodrum veya depo olarak kullanılan alanların cam, kapı gibi girişlerinin hasar veya bozuklarının onarılması onların bu alanlara girişini engelleyecektir.
Sızdıran musluk, su boruları ve klima üniteleri dahil eviniz ve çevresindeki tüm sızıntı ve kaçaklarınızı onarmanız onları evinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır.
Evinizde ıslak, nemli veya rutubet bulunan alanları kuru tutmanız kırkayakların evinizde yaşamasını engelleyecektir.
Bodrum ve depo gibi alanları yeterince havalandırarak ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Genellikle süpürgelik alanları en fazla nemi tutan alanları içermektedir. Bu alanları dikkatle kontrol etmeniz gerekir.
Evinizin ve binanızın su giderleri, oluklar ve yağmursuyu tahliye borularının tıkanık olmamasını sağlayın. Böylelikle bu alanlarda onların yaşamasını ve üremesini engellemiş olursunuz. Gider hatlarından içeri girmelerini engellemek muhafazalı kapakları kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Ölü bitki maddelerini, yaprak veya malç yığınlarını, çim küpürlerini, çürüyen ahşabı ve odun yığınlarını, özellikle doğrudan temel duvarlarınıza dayananları temizleyerek bahçenizi temiz tutun.
Evinizin etrafında bulunan çimlerinizi kısa tutarak bu alanlarda haşere barınmasını önemli ölçüde engelleyebilirsiniz. Unutmamalıdır ki Evinizin etrafında yapacağınız doğru düzenlemeler kırkayakların içeri girmelerini ve evinizde bulunmalarını engelleyecektir.
Tüm tedbirlerle birlikte evinizin içinde ve çevresinde alacağınız profesyonel kırkayak ilaçlama hizmeti ile onları etkisiz hale getirebilir ve evinizden uzaklaştırabilirsiniz.
Kırkayaklar genellikle dış alanlarda balçık toprak, çiçek bulunan topraklar, yaprakların altı, çürüyen odun veya bahçenizdeki taşların altı gibi nemli yerlerde bulunur. Ayrıca binaların çevresinde de yaygın olarak bulunurlar.
Aşırı yağmur, kuraklık, çok soğuk veya çok sıcak havalar dış mekan yaşam alanlarını onlar için elverişsiz hale getirmektedir. Bu koşullar oluştuğunda evinizde sık sık kırkayak görebilirsiniz.
Aşırı yağmur yağdığında barınacakları güvenli alanları sağlamak için kapalı alanlara ve evlere daha sık gireceklerdir.
Evde kırkayak genellikle çamaşır odası, bodrum katı ve süpürgelik alanları gibi çok nemli alanlara bulunurlar.
Kırkayaklar onları rahatsız eden bazı ürün ve doğal yağları sevmezler. Diyatomlu toprak, Borik Asit, çay ağacı yağı nane yağı bunlardan bazılarıdır.
Kıraayakların sevmediği Şeyler hakkında çok daha fazla bilgi almak için mutlaka tıklayınız : Kırkayak Neyi Sevmez ?
Kırkayaklar genellikle ev, işyerlerinde, site ve bahçelerde karşımıza çıkan haşerelerdir. Özellikle nemi ve sıcağı seven bu haşere gurubu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde daha fazla görülebilmektedir. Kırkayaklar temas edildiğinde vücutlarındaki salgı maddesi sebebiyle insan derisini tahriş edebilirler.
Kırkayaklar evinizin, işyerinizin içinde veya bahçesinde sorun olduğunda istanbulilaclama.com haşere uzmanları olarak Memnuniyet Garantili olacak şekilde hizmetimizi sunuyoruz.
Kırkayak ilaçlama işlemini onların içeri girebilecekleri alanlar ile banyo, mutfak, bodrum, depo ve duvar süpürgelikleri gibi alanlarda yoğunlaştırıyoruz. Böylelikle bir kapalı alanda kırkayak sorunu oluşabilecek tüm sahayı kontrol altına alıyoruz.
İstanbulilaclama.com 25 yıl üzerinde haşere ilaçlama tecrübesi bulunan, Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı, Tse ve Iso sertifikalı İstanbulun En uzman firmasıdır.
Kırkayak ilaçlama fiyatlarımız 300 tl den başlamaktadır. Fiyatlarımız haşere yoğunluğuna ve alan büyüklüğüne göre değişkenlik ve artış göstermektedir. Sunduğumuz kırkayak ilaçlama hizmeti memnuniyet garantisi kapsamındadır.
Kırkayaklar, eğer evinize çok sayıda girerse, kurtulmak zor olabilir. İstanbul ilaçlama, evinizden veya iş yerinizden kırkayaklardan kurtulmanız gerektiğinde en iyi seçimdir. Son derece bilgili, kapsamlı bir şekilde eğitilmiş haşere kontrol uzmanlarımız mülkünüzü tamamen inceleyecek ve ardından mülkünüzü mümkün olan en hızlı ve en güvenli şekilde kurtarmak için bir çözüm oluşturacaktır.
Kırkayaklar kendi kendinize ortadan kaldırmak, birçok mülk sahibinin çok fazla şansa sahip olduğu bir şey değildir. Reçetesiz satılan böcek ilaçları uygun olmayan şekilde karıştırılırsa veya uygulanırsa insanlar, evcil hayvanlar ve bitkiler için tehlikeli olabilir. İstanbul ilaçlama dan bir profesyonel, yalnızca iç mekan istilasının kaynağını tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda dış mekanda kırkayaklar için olası beslenme noktalarının bulunmasına yardımcı olabilir.
A ) Genelde dış mekanlarda yaşarlar.
B ) İlaçlama yöntemleriyle mücadele edilmelidir ve özellikle kaynağının yani üreme bölgelerinin ve yuvalarının ilaçlanmasına gayret gösterilmelidir. Kırkayakları evlerimizden uzak tutmak stiyorsak, evlerimizin etrafındaki bitkisel yığınları temizlemeliyiz.
C ) Kırk ayaklar nemli ve bitkisel alanlarda buldukları ölü organik maddelerle beslenirler.
D) Kırkayaklara evlerde, balkonlarda, garajlarda,duvarlarda,bodrum ve çatı katlarında rahatlıkla rastlanabilir.
E ) Binalar dışında nemli bölgelerde, gübresi ve humusu bol toprak alanlarda, çimenliklerde, yaprak altlarında, kısacası nemin bol olduğu tüm ortamlarda yaşayabilir, görülebilrler.
Çoğu kırkayak nemli ve çürüyen bitki örtüsü ve yaprak çöpüyle beslenir. Hayatlarının çoğunu toprakta geçiriyorlar, ama aynı zamanda ağaçların altında bulunan yaprak çöpü ve enkazda da kışı geçirebiliyorlar. Bazen, kırkayaklar nemli yaşam koşullarını sağlayan evlerde de bulunabilir, ancak tipik olarak nem ve yiyecek eksikliğinden ölürler. Kırkayaklar ayrıca ışığı sever. Teraslarda, araba yollarında, ticari binalarda ve otoparklarda çok sayıda bulunabilir.
Kırkayaklar zehirli değildir, ısırmaz ya da sokmaz. Kendilerini savunmak için korkunç bir sıvı yayabilirler. Bazı kırkayak türleri bu sıvıyı 5 ile 10 cm arasında püskürtebilir. Bu sıvı bazı kişilerde cildin tahriş olmasına neden olabilir ve hemen yıkanmalıdır. Ek olarak, kokudan kurtulmak için bazı ekstra fırçalamalar gerekebilir.
Kırkayak türlerinin hepsi Türkiye de bulunmamaktadır. Daha parlak tür daha çok egzotik ve tropikal bölgelerde görülür.
Kırkayak her boğumda 4 adet bacağa sahiptir, çiyan ise 2 bacağa sahiptir. Kırkayaklar zehirli değildir ve sokmazlar, Çiyanlar ise zehirlidir. ve sokarlar.
Kırkayaklar genellikle yağmurun daha fazla yağdığı bahar aylarında daha çok görülürler.
Bireysel mücadele etkili değildir, profesyonel ilaçlama teknikleri müdahale etmek gerekir.
Kırkayaklar yumurtlayarak ürerler.
Tecrübelerimize göre sunduğumuz hizmet soncunda %95 gibi bir oranında tek ilaçlama yeterli oluyor. Memnuniyet garantili olarak devam eden uygulamalarda fiyatlarda yardımcı oluyoruz.
Kırkayaklar ısırmazlar veya sokmazlar.
Genellikle bitkilerle ve çürüyen ürünlerle beslenirler .
Kırkayaklar genellikle 30 - 350 arasında ayağa sahiptir.