Tespih böceği küçük haşerelerden olup boyları genellikle 2,5 – 3 cm dir. Vücudunun alt kısmında çok sayıda ayak vardır ve ayakları vücutlarında karşılıklı simetrik olarak dizilmiştir.Tespih böceklerinin başucunda iki adet anten vardır. Bu antenleri ile hem iletişimlerini sağlarlar hem de potansiyel besinlerin yerini tespit ederler.Tesbih böceğinin üzeri sert bir kabuk ile sarılıdır ve bu kabuk bölmeler halindedir. Kabuklar arası ince elastiki bir yapı mevcuttur.
Tesbih böcekleri genellikle boz ve gri renklerdedirler. Tespih böceği her hangi tehlike his ettiği anda yuvarlanarak kaçmaya çalışır ve kendini korur.
Tespih böceği yaşam alanı olarak kötü kokulu ve nemli ve hatta küflü ortamlarda, evin tavanında, evin bodrumunda, ağaç köklerindeki kabuklar içinde olmak üzere birçok ortamda yaşarlar. Besin olarak hep bitkisel besin kullanırlar. Evdeki sebze artıkları, meyve çürükleri, saksı bitkileri yiyeceğin temelini oluşturur.
Tesbih böcekleri saksılarımıza zarar verirler. Aynı zamanda açıktaki sebze ve meyvelerden yerler ve üzerine dışkı bırakabilirler. Bu durumlarda insanlar yıkamadan yediği sebze ve meyvelerden hastalık kapma olasılığı yüksektir. Tesbih böcekleri insanları ısırmaz ve sokmazlar. Tesbih böcekleri beslenmelerinde kana ihtiyaç duymazlar.
Tespih böcekleri açıktaki bu sebze ve meyvelerden yedikten sonra salyalarını ve dışkılarını ortama salarlar.Tespih böcekleri otçuldurlar, bitki yerler. Çok nadir olarak hayvansal ürünlerden tüketen türleri vardır.
Tespih böceğinin meyve ve sebze üzerinde bıraktığı salya ve dışkıları sebze-meyve yoluyla yiyen insan, bu haşeredeki mikropları da vücuduna almış olur.